Cocktailparty

Från 1970-talets slut började det komma en ny typ av Cocktailpartyn, nu bjöds gästerna in till en speciell fest. Allt förändras, lär dig hur du ska klä dig vid ett cocktailparty.

 

FRÅN MÖTE TILL FEST

Cocktail – en drink blandad av olika spritdrycker och vin. Dracks ofta i väntan på att andra gäster skulle anlända. Det sägs att den första cocktailen blandades på 1800-talet. Umgängesformen blev populär som en egen tillställning under mellankrigsåren. Cocktailparty var en tillställning som vanligen brukade äga rum under sen eftermiddag eller tidig kväll. Detta har förändrats och istället för en stund för möte blev det en fest. Nu med tiden för förlagd till kl. 19 eller senare. Det som kanske mer sågs som en tid för en middagsbjudning blev nu alltmer likt en mingelfest.


DAGENS COCKTAILPARTY

Begreppet Cocktailparty utvecklades alltmer som en formell fest. Fram till sent 70-tal en fest som man gick till på väg från jobbet, till en annan fest, bio, teater, på väg hem eller liknande. Det var ett party man passerade och sedan gick vidare ifrån. Men inriktningen förändrades med tiden och festens upplägg utvecklades till denna mer moderna, formella variant med Cocktail klänning och Smoking/Mörk kostym som klädsel.


UPPLÄGG AV ETT COCKTAILPARTY

Alltfler väljer denna nyare och trevliga variant av cocktailparty där det bjuds på snittar, mat, vin och annan dryck. Därmed har vi gått från en ganska enkel och okomplicerad bjudning till en formellare fest med flera nivåer högre klädkoder och mingel. Det har blivit en mer tidsanpassad tillställning, en fest helt enkelt.


COCKTAILKLÄNNING

Cocktailklänningen har alltid varit och är fortfarande en lite rolig knäkort klänning eller en kjol med top i finare material för kvällsbruk. som siden eller sammet. Ofta är den försedd med ärm och den får gärna vara urringad med tydlig betoning på fest.

 

HATT FÖR KVINNAN

För kvinnans del var det förr vanligt med hatt till Cocktailklänningen, men hatten fick inte vara stor och bred då det oftast var trångt på dessa partyn. Än idag passar det utmärkt att komplettera med en klänningen med en hatt.

 

MANNENS KLÄDKOD

Mannen har en relativt mörk kostym. Smoking bärs om det anges på inbjudan.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.