Begravning

Det kan vara svårt att som gäst på begravning veta hur du ska klä dig rätt. Men vi guidar dig till rätt val!


NÄR INGEN KLÄDSEL ANGIVITS

Finns inget annat angivet så är det alltid mörk klädsel. Om inget annat skrivits i annonsen innebär det en traditionell begravning med mörka kläder. Ju närmare anhörig du är, desto mer tänker formell blir klädseln. Klädkoderna kan gälla vid både kyrkliga eller borgerliga begravningar. Men den senare formen är ofta friare i sin utformning. Det kan vara bra att fråga om du inte vet klädsel. Frack används inte som begravningsklädsel idag. Det är en föråldrad tradition som man slutade med på 1950-talet.

 

SLIPS

Vid en formell begravning är grundfärgen svart slips. Vit slips bär manliga nära släktingar. Även diskret, mörkt grå slips fungerar för övriga gäster. Även söner till syskonen och om de är nära bekanta, samt även kusiner bär vit slips. Färgen på slipsen har blivit mer flexibel med åren, är du sambo med den avlidnes dotter så sitter du sannolikt med familjen och då bär du vit slips. Frånskild makes och det är hans förre svärfar, så tillhör han inte längre familjen och bär därmed svart slips.


MÖRK KLÄDSEL

Traditionella mörka kläder är alltid svart, som är är färgen vid sorg. Saknar du klädsel i svart kan mörkblått eller mörkgrått fungera.

 

KLÄDSEL FÖR HENNE

För kvinnan är det dräkt eller kjol med svart eller vit blus. Klänning alternativt en mörk kavaj. Det är också vanligt med svarta byxor och vit blus. Men är du tveksam så avstå byxorna och välj kjol. Kvinnor väljer färger i vitt eller grått i olika grader tillsammans med svart eller mörkblått. Svarta strumpor, bärs av närmast anhöriga, dit räknas mor, dotter, syster, mor- och farförälder, svägerska, svärmor, svärdotter och syskons döttrar. För andra kvinnor, som arbetskamrater eller vänner behövs inga svarta strumpor. Svarta handskar eller svart hatt kan bäras om så önskas.  Svart slöja förekommer ytterst sällan idag, möjligen ett kort sorgflor på hatten. Endast kvinnor som är nära släkt bär eventuellt sorgflor.

 

SMYCKEN PÅ BEGRAVNING

Smycken ska vara diskreta, både vid mörk, valfri eller valfri klädsel. De förknippas med fest. Det går bra med en enkel slät länk eller ett pärlhalsband. 

 

KLÄDSEL FÖR HONOM

För mannen är det svart, mörkblå eller mörkt grå kostym som är korrekta färger. Till detta bär du vit skjorta med svart eller vit slips. Svarta, välputsade skor. Frack bärs inte längre av gäster, men den kan ibland ses bäras av hedersvakt vid kistan. I förekokoomande fall av frack bärs den med vit fluga, svart väst, svarta välputsade snörskor. Inte lackskor! De är för fest och till vit väst.

 

VALFRI KLÄDSEL (skrivs ibland som ljus klädsel)

Begreppet valfri klädsel är att föredra framför ljus klädsel. Skillnaden är att vid valfri klädsel råder frihet i klädval. Skrivs ljus klädsel kan det innebära att gäster på begravningen känner sig obekväma då de föredrar mörk sådan. Trots friheten, så undvik bara ben, djupa urringningar eller kläder utan ärm. Valfri klädsel kan ibland vara att föredra som angivelse om kläder framför ljus klädsel. Det kan finnas besökare på begravningen som inte kan tänka sig annat än mörk sådan. Genom valfri klädsel ger man alla gäster en möjlighet att välja. Vid valfri klädsel kan kostym för honom och dräkt eller klänning för henne vara korrekt. Färgvalen och de ljusare färgerna gäller både kvinnor och män. Diskreta färger är alltid att rekommendera och undvik rött. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.